Overgewicht ontregelt immuunsysteem: massaal afvallen tegen coronavirus?

We moeten afvallen in de strijd tegen het coronavirus. Die oproep doet de Britse premier Boris Johnson. Mensen met overgewicht zouden een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van het virus. Minder overgewicht zou veel opnames op de intensive care kunnen voorkomen. Hoe zit dat in Nederland?

Van alle patiënten in Nederland die met het coronavirus op de intensive care terechtkomen, heeft driekwart overgewicht. De ziekte komt harder aan bij zwaarlijvigen en richt meer schade aan.
“Afvallen is belangrijk”, zegt Liesbeth van Rossum van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC tegen Editie NL. “Het immuunsysteem van mensen met overgewicht is vaak namelijk al ontregeld voordat ze ziek worden.”

Dat immuunsysteem valt normaal gesproken virussen aan. “Als je een gezond gewicht hebt, werkt dat immuunsysteem beter en heb je een milder ziekteverloop.”
Het probleem bij mensen met obesitas is dat het immuunsysteem continu aanstaat. “Daardoor reageert het niet goed op acute prikkels, waardoor mensen minder goed en snel herstellen”, zegt immunoloog Pieter Leenen van het Erasmus MC tegen Editie NL.

(Bron en volledig artikel RTL Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *