‘Half miljoen zieken zijn door corona nog steeds aan huis gekluisterd’

Door de versoepelingen van vorige maand en begin deze maand kunnen we weer naar de bioscoop, het terras en vaker naar het werk. Maar een half miljoen Nederlanders met gezondheidsproblemen leeft nog steeds geïsoleerd, schat belangenorganisatie Ieder(in). Zij lopen een hoger risico en durven niet naar buiten.

Foto door Marcus Aurelius via Pexels

“Terwijl de rest geniet van de versoepelingen, zitten veel chronisch zieken en mensen met een beperking zelf vaak nog midden in de coronacrisis”, zegt Iederin-directeur Illya Soffer. “Zij weten dat als zij covid krijgen, hen dat vrijwel zeker fataal wordt.”

Veel mensen die ondanks hun beperking voorheen nog prima mee konden doen in de maatschappij, durven nu niet naar werk, de supermarkt of het ziekenhuis vanwege drukte op die plekken, zegt Soffer. “Door de versoepelingen is het er voor hen alleen maar angstiger op geworden. Ze leven heel geïsoleerd.”

Dat geldt zeker voor Patricia van Corven. Ze heeft leukemie, COPD en longkanker. Een corona-infectie zou haar snel fataal kunnen worden. “Vanaf het begin van corona ben ik netjes binnen gebleven en heb ik ook mijn kinderen en kleinkinderen niet meer gezien. M’n kinderen zeiden: als wij jou zouden aansteken, dat zou verschrikkelijk zijn.”

Ook spierziekte-patiënt Rivka Smit komt nauwelijks nog buiten. Al sinds maart gaat ze niet naar haar werk. Ze krijgt “heel beperkt” vrienden en familie op bezoek. “Ik kan wel zeggen dat het leven stukken saaier en geïsoleerder is dan voorheen. En als je hoort dat de besmettingen weer toenemen, wordt mijn angst weer groter.”

Als ze wel naar buiten gaat, voelt ze zich niet helemaal veilig. “Ik heb de indruk dat er geen 1,5 meter-samenleving meer bestaat.”

(Bron en volledig artikel NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *