Ook in Nederland codewoord ‘masker 19’ voor huiselijk geweld

(Bron: NOS)
Slachtoffers van huiselijk geweld kunnen binnenkort ook in Nederland hulp vragen bij apotheken door een codewoord te gebruiken. Net als in onder meer Frankrijk en Spanje wordt de code ‘masker 19’.

Foto door Kat Jayne via Pexels

Als mensen bij de apothekersbalie om zo’n masker vragen, is het duidelijk dat ze hulp nodig hebben en brengt de apotheker hen in contact met hulpverleners.
Het ministerie, de hulporganisatie Veilig Thuis en apothekersorganisatie KNMP komen met de code tegemoet aan een wens van hulpverleners. Zij zijn bang dat huiselijk geweld de afgelopen weken is toegenomen nu veel mensen thuiszitten vanwege de coronamaatregelen. Harde cijfers hierover ontbreken.

“Apotheken zijn voor veel mensen een veilige, betrouwbare omgeving. Daarnaast zijn ze laagdrempelig en goed bereikbaar”, zei KNMP-voorzitter Aris Prins in het NOS Radio 1 Journaal.


Er is veel vraag naar mondmaskers met allerlei specificaties. Als mensen aan de balie vragen naar ‘masker 19’, dan valt hun hulpvraag voor andere patiënten niet zo op. Slachtoffers van huiselijk geweld zouden daardoor eerder bereid zijn om hulp te vragen.

Het ministerie begon vorig weekend al een voorlichtingscampagne waarin slachtoffers en anderen tips krijgen hoe ze huiselijk geweld het best kunnen melden. Ook hebben hulporganisaties de afgelopen tijd de melddrempel proberen te verlagen, onder meer door chatdiensten aan te bieden.

Gisteravond zijn alle apothekers op de hoogte gesteld van het nieuwe codewoord. “Ik ga ervan uit dat het vandaag al werkt”, zegt de apothekersvoorzitter.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *