Veel vragen rond mogelijk nieuwe kinderziekte, ook patiënten in Nederland

Ook in Nederland zijn enkele kinderen op de intensive care beland met een mogelijk nieuwe ziekte die vooral kinderen lijkt te treffen, bevestigt kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC vrijdag in gesprek met NU.nl. In zes andere landen, waar al bijna honderd jonge patiënten geregistreerd werden, wordt volgens The Guardian onderzoek gedaan naar de ziekte.

Foto door Polina Tankilevitch via Pexels

In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen overleden aan de gevolgen van de ziekte, bevestigde gezondheidsminister Matt Hancock eerder deze week. Behalve het VK kregen ook Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten met de ziekte te maken. Daar zijn geen sterfgevallen bekend.

De ziekte kwam in beeld nadat artsen in die zes landen het aantal kinderen in ziekenhuizen en op intensivecareafdelingen zagen toenemen. De jonge patiënten hadden veelal last van hevige buik-, maag- en darmklachten, die gepaard gingen met stevige koorts. Enkele hadden long- en hartproblemen.

Kuijpers: “Sindsdien is de vraag of we te maken hebben met een nieuwe of bestaande ziekte.” Deskundigen en experts wezen al snel naar de zeer zeldzame ziekte van Kawasaki, waarbij al deze symptomen kunnen opspelen. “Het gevaar speelt dan vooral rond de ontstoken bloedvaten. Als dit gebeurt in de hartstreek, kan dat fatale gevolgen hebben”, legt Pieter Fraaij van het Erasmus MC uit.
…..
(Bron en volledig artikel Nu.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *