Het veelgebruikte antidepressivum sertraline slaat lang niet bij iedereen met een depressie aan, maar bij wie wel en bij wie niet? Dat kunnen artsen nu vaststellen met behulp van een algoritme dat werd ontwikkeld aan het Amsterdam UMC. Daardoor is nu na een week al duidelijk of een patiënt gevoelig is voor het middel, terwijl dat tot nu toe zes tot acht weken duurde.
Sertraline, beter bekend onder de merknaam Zoloft, is een van de meest voorgeschreven antidepressiva, zowel in Nederland als in de rest van Europa en de Verenigde Staten. In Nederland gebruiken 126.000 mensen het middel. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ongeveer twee derde van het aantal voorschriften van het middel achterwege kan blijven, omdat het bij deze patiënten geen effect heeft.
“Met dit onderzoek kunnen psychiaters beter zeggen voor wie antidepressiva werken en voor wie niet”, vertelt Maarten Poirot, als promovendus betrokken bij het onderzoek. “Op dit moment is het vooral trial and error. Het kan zo zes maanden duren voor een patiënt een cyclus doorgelopen is.” Al die tijd kunnen ze last hebben van bijwerkingen als misselijkheid, duizeligheid, slapeloosheid of seksuele stoornissen.
(Bron en verder lezen: NOS)