Het onderzoek naar reparatie van kraakbeen in de knie met een injecteerbare hydrogel is in een belangrijke nieuwe fase beland. In maart is bij de eerste patiënt als proef de gel in het kniegewricht geïnjecteerd. Dat is een mooie nieuwe mijlpaal na jaren van onderzoek naar de juiste samenstelling van de gel en de toepasbaarheid ervan. De studie moet uitwijzen of deze hydrogel in staat is om kraakbeendefecten ontstaan na bijvoorbeeld een (sport)ongeval langdurig te herstellen.
De eerste groep van 10 patiënten die meedoet aan dit onderzoek krijgt de komende maanden de behandeling met de hydrogel in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Als de onderzoeksresultaten van deze eerste groep goed zijn, dan starten ook het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en Maastricht UMC+ met deze studie van de behandeling. Uiteindelijk worden de komende jaren van 46 patiënten gegevens verzameld over hoe de gel het beschadigde kraakbeen in hun kniegewrichten herstelt.
Oplossing voor miljoenen mensen
Orthopedisch Chirurg Roel Custers van het UMCU is hoopvol gestemd. “Natuurlijk moeten we het eerst zien en dan geloven, maar dat we echt kunnen starten met het testen van de gel bij patiënten betekent natuurlijk dat alle seinen tijdens het onderzoek tot nu toe steeds op groen staan. De hydrogel zou best wel eens een oplossing kunnen gaan bieden voor miljoenen mensen die het risico lopen op artrose door een ongeval of blessure. Door reparatie met de gel willen we voorkomen dat artrose ontstaat”. De klinische studie richt zich op toepassing van de hydrogel bij kleine beschadigingen van maximaal twee vierkante centimeter van het kraakbeen in het kniegewricht. Deze kleine beschadiging komt veel voor en ontstaat vaak door een ongeval of blessure.
Hydrogel moet artrose voorkomen
“De huidige behandeling is niet ideaal”, zegt Custers ”We zien dat na een aantal jaar de klachten vaak weer terugkomen en verergeren waardoor zich artrose kan ontwikkelen. Het zijn veelal jonge mensen bij wie dit speelt. De onderzoeksgroep voor de behandeling met hydrogel bestaat daarom ook uit patiënten tussen de achttien en vijftig jaar die nog geen artrose hebben.”
De van de hydrogel is te vergelijken met die van twee componentenlijm. Het maakt gebruik van natuurlijke ingrediënten die na toediening in de knie snel binden tot een gel. De injecteerbare hydrogel bevordert het natuurlijk herstel van het eigen kraakbeen. Na verloop van tijd breekt het lichaam de gel af waarna het nieuwe aangemaakte kraakbeen overblijft en artrose wordt voorkomen. Dat maakt de impact van de behandeling met de gel op het leven van patiënten extra groot: niet alleen kan het de beschadiging en de pijn verhelpen maar ook de ontwikkeling van artrose voorkomen.
Geloof in voorkomen van artrose
“De steun van ReumaNederland is voor dit onderzoek doorslaggevend geweest”, zegt Karperien. “Al sinds 2007 staat ReumaNederland achter dit onderzoek en gelooft zij in de positieve uitkomst en het positieve verschil dat het kan gaan maken in het leven van patiënten. De steun van ReumaNederland voor de wetenschappelijke studies en het werk van het bedrijf Hy2Care, nodig om deze behandeling uiteindelijk bij patiënten te krijgen, is enorm belangrijk.”
Corné Baatenburg de Jong, adjunct directeur van ReumaNederland: “Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening in Nederland. Als we geen oplossing vinden die artrose voorkomt of geneest dan zal het in 2040 volksziekte nummer 1 zijn. Vandaar dat we de samenwerking met wetenschap en Hy2Care stimuleren, dat is de weg naar nieuwe, goede behandelingen voor mensen met artrose.”
Bijdrage aan de gezondheidszorg én aan de samenleving
Het zal nog een aantal jaren duren voor het onderzoek volledig is afgerond en de behandeling beschikbaar is voor grote groepen patiënten. “We blijven zo vasthoudend omdat we erin geloven”, zegt Karperien. “Als we deze bijdrage aan de gezondheidszorg kunnen leveren dan leveren we uiteindelijk ook een belangrijke bijdrage aan het oplossen van problemen in de samenleving. Dat is uiteindelijk waarom ik ooit voor deze richting in de wetenschap heb gekozen, dat je een technologie ontwikkelt met zo’n waardevolle toepassing.”
Interesse om mee te doen aan dit onderzoek? Meer informatie, voorwaarden en aanmelden kan via deze link.
(Bron en meer informatie: ReumaNederland)