Mogelijk hogere kosten voor eigen bijdrage aan medicijnen

Een groot aantal mensen moet mogelijk (meer) gaan bijbetalen voor medicijnen die zij gebruiken. Dat komt door een wijziging van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) die zorgminister Ernst Kuipers wil doorvoeren, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. De modernisering is volgens hem nodig, omdat het systeem ruim twintig jaar niet is gewijzigd en de kosten anders te veel zouden oplopen.

Het GVS bestaat uit clusters medicijnen voor kwalen, waarvan in ieder geval één middel volledig vergoed wordt. Als mensen toch andere middelen gebruiken, omdat die voor hun bijvoorbeeld beter werkzaam zijn, moeten ze nu vaak ook al een bijdrage betalen. Kuipers wil dat de clusters worden herberekend en hoopt dat de fabrikanten hun prijzen zullen verlagen om te voorkomen dat veel patiënten meer moeten gaan bijbetalen voor hun pillen.

Kuipers’ voorganger had al berekend dat in het slechtste geval – als geen enkele fabrikant de prijzen matigt en niemand overstapt naar een wel vergoed medicijn – 6 miljoen mensen zouden moeten bijbetalen. De helft van hen gebruikt een chronisch geneesmiddel. Verreweg de meeste medicijngebruikers zal tussen de 5 en 50 euro per jaar moeten gaan bijbetalen. In 2021 betaalden 2,4 miljoen mensen bij voor hun medicijn.

(Bron en verder lezen Radar)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *