Honderden patiënten verder in het nauw: langer tekort aan medicijn tegen ernstige oogaandoeningen

Voor honderden Nederlandse oogpatiënten die het risico lopen om ernstig slechtziend of zelfs blind te worden, zullen ook het komende jaar niet genoeg medicijnen beschikbaar zijn. De enige fabrikant van het middel Visudyne heeft al lange tijd productieproblemen en kan niet aan de wereldwijde vraag voldoen.

Eerder was de verwachting dat het middel in de loop van dit jaar weer voldoende beschikbaar zou zijn, maar de fabrikant verwacht nu dat het pas eind 2023 wordt, melden het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers schrijft aan de Tweede Kamer dat hij meeleeft met patiënten ‘die nu voor nog langere tijd in onzekerheid verkeren over hun behandeling’.

Het Duitse bedrijf Cheplapharm produceert het medicijn in een Amerikaanse fabriek. Het valt niet zomaar te bereiden door apothekers, zeggen de betrokken instanties, want de benodigde grondstof is niet beschikbaar én het middel is zeer complex.

(Bron en verder lezen: AD)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *