Achterstand bij UWV: recht op WIA-uitkering of volledig aan het werk?

De wachttijd voor een medische keuring bij het UWV blijft oplopen. Haagse plannen kunnen die tekorten nog vergroten. De achterstanden blijven oplopen: een werknemer die langdurig ziek is en een WIA-uitkering aanvraagt, wordt nu gemiddeld pas na vier maanden medisch gekeurd. Tot die tijd zit die in onzekerheid: heb ik straks recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering, of word ik geacht volledig aan het werk te gaan?

Personeel van het UWV, dat deze keuringen uitvoert, ziet vooral de stapel dossiers groeien. Eind 2017 wachtten 14.000 mensen op hun eerste medische beoordeling voor regelingen als de WIA en Wajong. Eind vorig jaar was dat aantal meer dan verdubbeld: ruim 29.600 mensen.

Die stapel en wachttijd zullen nog wel even blijven groeien, voorziet Maarten Camps, bestuursvoorzitter van het UWV. Dat komt door het hardnekkige tekort aan verzekeringsartsen. Zij beoordelen in hoeverre iemand in staat is te werken. Daarmee bewaken zij de toegangspoort tot de uitkering.

De beroepsgroep is relatief oud: veel verzekeringsartsen gaan met pensioen. En de instroom van jonge artsen blijft achter. Basisartsen kiezen liever een spannender specialisme, als chirurg of cardioloog.

Maar de behoefte aan medische beoordelingen blijft groeien. De beroepsbevolking vergrijst – en naarmate mensen ouder worden, neemt de kans op arbeidsongeschiktheid toe. „Vorig jaar zagen we het aantal WIA-aanvragen met 9 procent stijgen”, zegt Camps. „Dat is zorgwekkend. We konden toen al de vraag naar beoordelingen niet aan, en dan groeit die vraag ook nog eens.”

(Bron en verder lezen: NRC)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ali schreef:

    55 plussers niet meer herbeoordeling, dit groep zijn op leeftijd en minder kans om een baan te vinden, dus dit is zo simpel de heer Maarten Camps, waarom doet u zo moeilijk en maat u voor u zelf en UWV en mensen zo druk, en als een kip zonder kop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *