(Bron: Erasmus MC)
Mensen met chronische pijnklachten na zenuwletsel kunnen voortaan in het Erasmus MC terecht op een speciaal daarvoor opgericht spreekuur. Betere zorg is hard nodig, stellen de betrokken specialisten. ‘Deze patiënten hebben dagelijks beperkingen door de hevigheid van de pijn.’
Op het nieuwe spreekuur gaan patiënten met chronische pijnklachten door zenuwletsel in gesprek met een revalidatiearts, een pijnspecialist en een plastisch chirurg. De specialisten zullen vragen stellen als: wat is het voor type pijn? Waar komt de pijn vandaan? En: wat is er al geprobeerd om de pijn te verminderen? Samen met de patiënt komen ze dan tot een behandelplan.
‘Afhankelijk van de klachten kan dat bijvoorbeeld ergotherapie, fysiotherapie, een pijnstillende zalf, pleister, stimulator of een operatie zijn’, somt plastisch chirurg Michiel Zuidam op. Hij initieerde het spreekuur samen met revalidatiearts Remco Timmermans en anesthesioloog-pijnspecialist Maaike Dirckx.
De specialisten signaleren dat veel patiënten met chronische pijn na amputatie of zenuwletsel op dit moment onvoldoende behandeling krijgen, of niet goed weten waar ze terecht kunnen. Zo heeft tot 30 procent mensen met een onderbeenamputatie blijvende pijn. Van de mensen die een amputatie ondergaan vanwege problemen met de bloedvaten heeft 69 procent fantoompijn.
‘Patiënten met chronische pijn na zenuwletsel hebben dagelijks beperkingen door de hevigheid van de pijn. Sommigen kunnen er niet door werken of niet van slapen. De pijn beïnvloedt het plezier in hun leven. Gemiddeld geven mensen met chronische pijn door zenuwletsel hun pijn een hoge score: tot een 8, 9 of 10 op een schaal van 0 tot 10. Vaak lopen mensen er jaren mee rond. Soms omdat ze onterecht denken dat er niks meer aan de pijn te doen is’, aldus Zuidam.
Het team geeft geen garantie dat ze iedereen kunnen helpen, maar ze verwachten bij veel patiënten de pijn te kunnen verminderen. Roberto Maas (53) is een van die patiënten. Hij verloor in 2017 zijn duim tijdens zijn werk in de metaalsector. Op de eerste momenten na de amputatie voelde hij nog niks, maar al snel kwam de hevige fantoompijn. ‘Het voelde constant alsof mijn duim eraf gedraaid werd en alsof er een mes in gestoken werd. Ik sliep niet meer, draaide dag en nacht om en ik slikte 4000 of 5000 milligram paracetamol per dag. Door de pijn gebruikte ik mijn hele linkerarm niet meer.’
Meerdere operaties brachten geen verlichting, totdat hij in het Erasmus MC terecht kwam. ‘Ik zei: help me alsjeblieft, ik wil mijn leven terug.’ Zuidam voerde een operatie uit waarbij de afgesneden zenuwen opnieuw werden aangesloten. ‘Toen ik wakker werd, had ik geen pijn meer. Het is heerlijk. De chirurg heeft wat mij betreft een wonder verricht. Ik doe weer alles: tegels leggen, een buitenkeuken bouwen en uitgebreid koken. Dat de operatie is gelukt is een geschenk uit de hemel.’
Voor wie?
Patiënten met onderstaande aandoeningen zijn welkom op het spreekuur voor chronische pijn na zenuwletsel:
- Traumatische letsels van zenuwen
- Beklemmingen van zenuwen
- Zenuwpijn (ook wel neuropathische pijn)
- Postamputatie-pijn
- Functieverlies na dwarslaesie
- Functieverlies na spasticiteit
- Neurofibromatose
- Zenuwtumoren
- Reconstructie na plexus brachialis letsel
- Neuralgische hoofdpijn
Het spreekuur is een onderdeel van het academisch centrum voor perifere zenuwchirurgie van het Erasmus MC. U kunt op het spreekuur voor chronische pijn na zenuwletsel terecht na verwijzing van uw behandelend specialist of huisarts. Heeft u vragen? Neemt u dan contact op met het secretariaat Plastische en Reconstructieve chirurgie & handchirurgie via telefoonnummer (010) 703 46 38 of via het contactformulier.