Muggen en hooikoorts in januari: de natuur is een beetje van slag na warme jaarwisseling

Bomen en struiken staan in de bloei, het hooikoortsseizoen is al begonnen en muggen vliegen rond. Wat is er met de natuur aan de hand?

Hazelaar, foto: Waarneming.nl

Volgens de kalender is het hartje winter. Toch lijkt het hier en daar in de natuur al volop lente. De hazelaar en de zwarte els staan al enige tijd in bloei. ,,We hebben een uitzonderlijk zachte periode gehad tussen kerst en oud en nieuw, met temperaturen die je eerder in april verwacht”, zegt Paul Begijn, boswachter bij Natuurmonumenten. ,,Dat heeft voor een boost in de natuur gezorgd.

De hazelaar en de zwarte els zijn van nature vroege bloeiers. ,,In de periode 1940-1968 lag de bloeiperiode van de hazelaar gemiddeld rond 15 februari. Dat is door de zachter wordende winters wel steeds eerder geworden, maar nu is het wel extreem vroeg.”

Dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, want voor hen is met het nieuwe jaar ook het seizoen begonnen. Door de bloeiende hazelaars en elzen neemt de hoeveelheid boompollen bij droog weer toe. Wie daar gevoelig voor is, kan klachten krijgen.

(Bron en volledig artikel PZC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *