Mensen met overgewicht keihard veroordeeld

Opinie/beschouwing
Bron: Redactie Medical Facts

En weer is het niet gelukt; ook in 2021 is het voornemen af te vallen bij veel Nederlanders gestrand. Happy Weight heeft voor het derde achtereenvolgende jaar onderzocht wat er van de goede voornemens terecht is gekomen.

Het onderzoek laat ook zien dat sterk onderschat wordt hoeveel Nederlanders overgewicht hebben. De helft van alle Nederlanders heeft overgewicht, maar slechts veertien procent weet dit. Ondertussen wordt keihard geoordeeld over mensen met overgewicht; twintig procent vindt bijvoorbeeld dat ze een hogere zorgpremie moeten betalen.

“Ronduit schokkend”, healthy ageing professional (MSc) Stan van Eck van Happy Weight reageert geschrokken op de bejegening van mensen met overgewicht. “Je zou denken dat de tijd van ‘eigen schuld dikke bult’ inmiddels wel achter ons ligt. Ons onderzoek leert dat het tegendeel waar is.”

Ruim tachtig procent van alle Nederlanders vindt dat iemand die overgewicht heeft, zelf verantwoordelijk is voor de aanpak daarvan. De regering en de huisarts volgen op grote afstand met 23 en 21 procent.

Ruwweg twintig procent vindt dat mensen met overgewicht geen discipline hebben en een hogere zorgpremie moeten betalen. Maar liefst 64 procent van alle Nederlanders onderschrijft de stelling ‘elk pondje gaat door het mondje’. Van Eck: “Overgewicht is veel complexer dan dat!”

Lees verder op de site van Medical Facts!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *