Hersenstimulatie leidt tot ‘duidelijke verbetering’ bij volwassenen met ADHD

Hersenstimulatie in de vorm van transcraniële gelijkstroomstimulatie (tDCS) kan helpen de aandacht te verbeteren bij volwassenen met ADHD. Ook met een thuisapparaat, zo laat een nieuw onderzoek zien. Over het algemeen tonen de bevindingen aan dat het apparaat een niet-medicamenteus alternatief zou kunnen zijn voor de behandeling van deze patiëntenpopulatie, merken Douglas Teixeira Leffa, MD, PhD, Department of Psychiatry, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brazilië en collega’s op.

Foto: Neurowave.nl

“Dit is met name relevant omdat een enorme hoeveelheid literatuur lage therapietrouw op lange termijn en persistentie bij farmacologische behandeling bij patiënten met ADHD beschrijft”, schrijven ze. De bevindingen zijn op 3 augustus online gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Deniet-invasieve techniek tDCS, die gemakkelijk te gebruiken en relatief goedkoop is, omvat het toepassen van een stroom met lage intensiteit over de hoofdhuid om de corticale prikkelbaarheid te moduleren en neuroplasticiteit te induceren. De tDCS-apparaten voor thuisgebruik blijken een goed en gevalideerd alternatief te zijn voor dagelijkse kliniekbezoeken voor stimulatiesessies.

Aan het onderzoek deden 64 volwassenen met ADHD mee,  die geen stimulerende middelen gebruiken. Ze hadden matige of ernstige symptomen van onoplettendheid, met een onoplettendheidsscore van 21 of hoger op de door de arts toegediende Adult ADHD Self-Report Scale versie 1.1 (CASRS).

(Bron en verder lezen: GGZ Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *