‘9 op 10 opgenomen coronapatiënten hebben jaar later nog klachten’

Volgens onderzoek in de regio Rijnmond krijgt het overgrote deel van de opgenomen coronapatiënten te maken met long covid. Van de deelnemende ex-patiënten had 92 procent een jaar na opname in het ziekenhuis nog last van klachten.

Vooral pijn, kortademigheid na inspanning, hevige vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen worden veel genoemd. Volgens de onderzoekers onderstrepen de resultaten de grote omvang en impact van langdurige coronaklachten.

“Wat opvalt is dat er vrijwel geen verbetering zit in de klachten. Het zijn aanhoudende klachten die veel impact hebben op de kwaliteit van leven en kennelijk niet goed reageren op het huidige behandelaanbod”, zegt onderzoeksleider en longarts Merel Hellemons van het Erasmus MC.

De studie duidt op grote verschillen tussen ex-patiënten die wel of niet in het ziekenhuis hebben gelegen. Eerder deze maand bleek uit onderzoek onder 13.000 mensen in Noord-Nederland dat een op de acht deelnemers last heeft van klachten drie tot vijf maanden na besmetting met corona. Het RIVM meldde in juni dat de helft van de patiënten drie maanden na besmetting nog klachten had.

(Bron en verder lezen: NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *