Komend weekend zetten we de klok weer een uur terug en gaat daarmee de wintertijd in. Het verzetten van de klok betekent een aanpassing van de biologische klok van het lichaam, wat niet voor iedereen makkelijk is. De Hersenstichting pleit voor een permanente wintertijd omdat dit gunstig is voor de volksgezondheid. De zon komt vroeger op, het zorgt voor minder slaapverstoringen en het past het beste bij ons dag-nachtritme. Dit meldt de Hersenstichting.
Doordat de zon vroeger opkomt, hebben mensen in de winter meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor de biologische klok is juist dat ochtendlicht zeer belangrijk. Onder invloed van licht zorgt de biologische klok namelijk voor het 24-uursritme. Daglicht in de vroege ochtend betekent een wakkerder gevoel en een beter slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.
In 2018 stelde de Europese Commissie al voor dat alle lidstaten een vaste tijdinstellingen kiezen voor het hele jaar en dus niet meer wisselen tussen zomer- en wintertijd Daarop liet het ministerie van Volksgezondheid het RIVM onderzoek doen naar de effecten op de volksgezondheid van de twee vaste tijdinstellingen en de wisselingen. Volgens de Hersenstichting was de conclusie helder: het is beter voor de volksgezondheid wanneer Nederland het hele jaar door de standaardtijd (wintertijd) aanhoudt. Het zou zelfs nog beter zijn als Nederland de tijd rond de nulmeridiaan in Greenwich (Engeland) het hele jaar door instelt: dat is één uur vroeger dan onze standaardtijd.
(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)