Nieuw kenniscentrum voor werkgerelateerde longaandoeningen

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC werken samen in een nieuw kenniscentrum voor werkgerelateerde longaandoeningen, WEL-010 (Werk en Longen 010) genaamd. Het doel is om patiënten met longklachten of longziekten, waarvan vermoed wordt dat die worden veroorzaakt door hun werk, zo goed mogelijk te helpen.

Het nieuwe kenniscentrum WEL-010 is van groot belang, want het probleem van werkgerelateerde longziekten is zeer omvangrijk. In tal van beroepen komen namelijk werknemers in aanraking met irriterende of schadelijke stoffen die klachten van de longen kunnen veroorzaken. Jaarlijks sterven zo’n 4.100 mensen aan beroepsziekten, waarvan ongeveer 700 door longaandoeningen die zijn veroorzaakt door blootstelling aan stoffen op het werk. Er is dus een grote urgentie om deze patiënten te helpen.

Mensen met longklachten kunnen na verwijzing terecht bij WEL-010 voor diagnostisering, behandeling en advisering over werkgerelateerde longziekten. Tevens zal gekeken worden of nadere diagnostiek of behandeling in onderzoeksverband een optie is. In het kenniscentrum werken longartsen, verpleegkundig specialisten, een arbeidshygiënist, een bedrijfsarts en een allergoloog/klinisch immunoloog samen.

(Bron en verder lezen: Amazing Erasmus MC)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *