PFAS vergroot kans op schildklierkanker fors en waarschijnlijk ook bij andere kankersoorten

Voor het eerst wordt PFAS nu concreet gelinkt aan een vorm van kanker. Onderzoekers stellen dat blootstelling aan het zogenoemde n-PFOS de kans op schildklierkanker met ruim de helft vergroot. Die forever chemicals zijn dus allesbehalve onschuldig.

PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, vormen een grote, complexe groep synthetische chemicaliën die in de grond, het water en de lucht belanden. “PFAS zijn sinds ongeveer de jaren veertig in productie en zitten in allerlei producten, zoals antiaanbakpannen, vlekresistente kleding, schuim in brandblussers, cosmetica en schoonmaakmiddelen”, legt onderzoeker Maaike van Gerwen van de Icahn School of Medicine van Mount Sinai uit aan Scientias.nl.
“PFAS worden echter ook gevonden in de grond, water en voedingsmiddelen. Omdat PFAS een hele sterke koolstof-fluorverbinding hebben, duurt het lang voordat ze in de omgeving of in het lichaam worden afgebroken. Ze worden daarom dan ook forever chemicals genoemd.”

(Bron en verder lezen: Scientas)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Soete michel schreef:

    Ongenuanceerde stelling. In het artikel staat bij de bespreking dat men er niet zo zeker van is gezien de proefgroep te klein is om een kloeke conclusie toe te laten. Er wordt tevens gesuggereerd dat de kans veel groter is, nl. meer dan de helft. Het is meer dan de helft bij verdubbeling van concentratie wat absoluut niet hetzelfde is. Men heeft al heel wat associaties gevonden die bij later onderzoek niet bevestigd werden of zelfs tegengesproken. Niet te rap moord en brand schreeuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *