Heb ik reuma? Diagnose tool moet ziekte sneller aan het licht brengen

Een jaar geleden startte ReumaNederland met reumatoloog dr. Rachel Knevel het project Reuma? Een online diagnose tool voor mensen met beginnende klachten aan spieren of gewrichten, die duidelijkheid moet geven of sprake is van een vorm van reuma. Maar liefst 23.000 mensen vulden de vragenlijst in. Daar zijn we ontzettend blij mee! Om de thuistest goed te kunnen inzetten in de praktijk, is het belangrijk dat deelnemers nu de vervolgvragen invullen. Dr. Knevel vertelt meer over haar project, dat ook in Europees verband wordt onderzocht.

Foto Pixabay

“Heel veel mensen hebben last van spieren en gewrichten en vragen zich af of zij een reumatische aandoening hebben. Reuma is heel divers en heterogeen; er bestaan zo veel verschillende vormen. Het is vaak nog een flinke zoektocht of bepaalde klachten passen bij een reumatisch ziektebeeld; en om welke vorm van de ziekte het dan gaat”, vertelt dr. Rachel Knevel.

“Maar voor een goede behandeling en het voorkomen van onnodige gezondheidsschade, is het belangrijk dat mensen snel weten of ze wel of geen reuma hebben, en of ze door een reumatoloog geholpen kunnen worden”, vervolgt ze. “Wij willen daarom patiënten en huisartsen helpen in het herkennen van de ziektebeelden”, stelt de specialist in het Leids Universitair Medisch Centrum. “Daarvoor is de online diagnose tool Reuma? ontwikkeld.”

Ga direct naar de tool: klik hier!

Meer informatie en bron artikel: ReumaNederland

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *