1 op de 3 medicijngebruikers heeft behoefte aan meer informatie over medicatie tijdens het gebruik

Ruim 1 op de 3 medicijngebruikers in Nederland wil ook tijdens het gebruik van medicijnen ondersteund worden met informatie en advies van de apotheek. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting KIJKsluiter, een stichting die zich bezighoudt met begrijpelijke voorlichting in de zorg door gebruik te maken van animatievideo’s en iconen die via een laagdrempelige website en mobiele app worden aangeboden.

Op dit moment krijgen medicijngebruikers vooral informatie en advies bij afgifte van een nieuw medicijn. Voor 35% van de ondervraagden is dat onvoldoende. Zij hebben behoefte aan meer informatie en begeleiding tijdens het gebruik van medicijnen. Met name lager opgeleiden (42%) stellen extra hulp op prijs. “Extra advies en informatie, maar ook herhaling van informatie, voorkomt onduidelijkheid over medicijngebruik. Het bevordert de behandeling, verkleint de kans op bijwerkingen en voorkomt mogelijk gevaarlijke situaties”, aldus Sara Eising, Directeur Stichting KIJKsluiter. Tijdens het onderzoek werden ruim 1000 medicijngebruikers van 50 jaar of ouder ondervraagd.

De behoefte voor extra informatie komt onder andere voort uit vaak onduidelijke bijsluiters. De bijsluiter is het meest gebruikte naslagwerk tijdens het gebruik van een medicijn. De Consumentenbond deed in samenwerking met de Universiteit van Utrecht al eerder onderzoek naar de leesbaarheid van bijsluiters. Zij zagen dat slechts 25% van de proefpersonen, 80% van de vragen over een bijsluiter goed wisten te beantwoorden. In recenter, kleinschalig onderzoek, haalde niemand de 80%.

(Bron en verder lezen: GGZ Nieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *