Forse oversterfte in langdurige zorg

Het aantal sterfgevallen is de laatste weken vooral hoger onder mensen die langdurige zorg ontvangen. Eerder bleek al dat het coronavirus verpleeg- en verzorgingshuizen het hardst raakt. Maar de groep die langdurige zorg ontvangt, maar thuis woont, bleef in deze statistieken buiten beeld. Nieuw onderzoek laat zien dat buiten de verzorgingshuizen met name meer ontvangers van langdurige zorg overlijden. 

Foto door sergio souza via Pexels

Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In de week van 20 april overleden ongeveer 1700 mensen die langdurige zorg kregen, bijna 50 procent meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van dit jaar. Onderzoekers vermoeden dat de sterfte hoger ligt vanwege het nieuwe coronavirus, hoewel zij nu nog niet weten waaraan die mensen zijn overleden.

In de week van 6 april was de sterfte onder mensen met langdurige zorg het hoogst. Toen overleden in deze groep dubbel zoveel mensen als gebruikelijk. Sindsdien daalt het aantal sterfgevallen. Een groot deel van de mensen met langdurige zorg woont in een verpleeg- en verzorgingstehuis, zo’n 40 procent, maar dus lang niet allemaal.

(Bron en volledig artikel Skipr)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *