Experimenteel kankermedicijn in beeld als antwoord op longcovidklachten

Er is een nieuwe belangrijke stap gezet in het onderzoek naar long covid. Immunoloog René Lutter van het Amsterdam UMC ontdekte dat een enzym de oorzaak is van de oververmoeidheid bij patiënten met long covid. Een experimenteel kankermedicijn zou de productie van dit enzym tot stilstand kunnen brengen.

Lutter onderzoekt samen met zijn team al twee jaar lang het bloed van longcovidpatiënten en de organen van overleden patiënten met long covid. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan 100.000 mensen die jaren na hun covidinfectie nog steeds flinke klachten hebben.

“We moeten het allemaal nog testen, laten we voorzichtig zijn en mensen geen valse hoop geven”, zei Lutter er meteen bij in het NOS Radio 1 Journaal. Toch werpen zijn bevindingen een nieuwe blik op long covid.

De immunoloog kwam per toeval het enzym IDO-2 op het spoor. Hij is gespecialiseerd in astma. Bij patiënten met die longziekte is vaak het IDO-1-enzym in het bloed te zien. Hij verwachtte dat dit ook bij longcovidpatiënten het geval was, maar stuitte op een broertje. “Tot mijn verbazing zag ik eigenlijk niet eens zoveel van IDO-1. Ik zag alleen IDO-2.”

(Bron en verder lezen: NOS)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *