Eén op de vijf patiënten mijdt zorg door kosten

Ruim 1 op de 5 mensen uit het Zorgpanel van Patiëntenfederatie Nederland heeft in 2022 zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland naar de (stapeling van) zorgkosten onder mensen die zorg nodig hebben. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat zorgkosten een grote impact hebben op andere financiële keuzes die mensen in hun leven moeten maken en dus naast hun gezondheid ook de kwaliteit van leven beïnvloedt. Aan het onderzoek deden 9.219 mensen mee.

Vooral mondzorg (45%) en fysiotherapie (23%) werden in 2022 vaak gemeden. Voor ruim de helft (57%) van de mensen had het mijden of uitstellen van zorg negatieve gevolgen voor de gezondheid (pijn of klachten), voor 62% zorgde het mijden van zorg voor extra stress of angst.

“Dit is een erg zorgelijke uitkomst,” stelt Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Goede zorg hoort in Nederland voor iedereen toegankelijk te zijn, maar is dat duidelijk niet. Hoe lager het inkomen, hoe vaker zorg gemeden wordt. Dit beïnvloedt de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen enorm. Wat de Patiëntenfederatie betreft grijpen we de verkiezingen en het nieuw te vormen Kabinet aan om met gerichte, effectieve en structurele maatregelen te komen om dit probleem op te lossen.”

Volgens Patiëntenfederatie Nederland moeten er verschillende dingen gebeuren om dit probleem aan te pakken. Zo moet allereerst het eigen risico fors worden verlaagd. De financiële impact van dat bedrag op mensen die (chronisch) ziek zijn is namelijk groot, vooral bij mensen met een laag inkomen. Daarnaast dient mondzorg (deels) weer vergoed te worden vanuit de basisverzekering en kan ook de toegang tot fysiotherapie beter: “Teveel mensen mijden deze vormen van zorg omdat het te duur is. Dat heeft grote gevolgen voor hun gezondheid en kwaliteit van leven,” aldus Veldman, die denkt dat dit ook zorggeld kan besparen: “Het mijden van mondzorg en fysiotherapie leidt later regelmatig tot grote, ingewikkelde én dure ingrepen.”

Naast de concrete hierboven genoemde maatregelen, pleit Patiëntenfederatie Nederland er ook voor om de stapeling van zorgkosten voor huishoudens in het algemeen beter te monitoren en aan te pakken. Met stapeling van zorgkosten worden kosten bedoeld die bovenop de al bestaande eigen betalingen voor zorg komen.

(Bron en meer informatie: Patiëntenfederatie Nederland)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *