‘Dokter Google’ stelt meestal de verkeerde diagnose

Apps en websites die een diagnose stellen op basis van symptomen, hebben het maar in 36 procent van de gevallen bij het rechte eind. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Edith Cowan University in Australië.

De onderzoekers analyseerden 36 internettools die ziekteverschijnselen checken en op basis daarvan een mogelijke diagnose geven. In 36 procent van de gevallen bleek het eerste resultaat te kloppen en in 52 procent van de opzoekingen was één van de resultaten uit de top drie correct. Het advies over waar en wanneer mensen zich moesten melden voor verder zorg, was in 49 procent van de gevallen accuraat.

Michella Hill, hoofdauteur van de studie, zegt dat de uitkomsten van het onderzoek mensen aan het denken moeten zetten. ‘Hoewel het verleidelijk kan zijn deze tools te gebruiken om na te gaan waardoor je symptomen veroorzaakt worden, zijn ze in het beste geval onbetrouwbaar en kunnen ze in het slechtste geval zelfs gevaarlijk zijn’, zegt ze.

Hill stelt ook dat online symptomencheckers mogelijk valse zekerheid geven. ‘We lijden allemaal aan cyberchondrie (het obsessief zoeken naar vermeende medische problemen op internet, red.) en gaan zodra we iets voelen googelen’, stelt ze. ‘Maar we moeten ons wel realiseren dat deze websites en tools niet het volledige beeld geven, ze zijn niet op de hoogte van je medische geschiedenis of andere symptomen.’

(Bron en volledig artikel Knack)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ria Stal schreef:

    In vele gevallen weten dokters tegenwoordig ook niets over je ziekte geschiedenis. In enkele gevallen heeft mijn huidige huisarts en ook de vorige, het mis. Ik had het samen met mijn gezoek op internet, het bij het rechte eind volgens de internist. Hij wist niet van mij, dat ik dit vermoedde, hij stelde de diagnose na grondig onderzoek. Ik ken erg veel verhalen over artsen die het niet bij het rechte eind hebben. Meer niet als wel, dus ik kan mij er niet zo veel bij voorstellen. Artsen denken teveel langs te smalle lijnen. Heb je hoofdpijn, dan krijg je een pil en krijg je dan maagklachten of je hebt onwillige vliegbewegingen, dan krijg je daar pillen voor. Wat ze niet kunnen, is alle klachten bij elkaar optellen en dan tot een heel andere conclusie komen. Soms komen alle klachten samen In een aandoening maar dan moet je dat wel willen zien. Ik heb geen vertrouwen meer in artsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *