Zorg inkopen lastiger voor verzekeraars door corona

Hogere zorgpremies zijn mogelijk onvermijdelijk nu verzekeraars het een stuk moeilijker krijgen met het inkopen van zorg voor volgend jaar. Ze hebben geen idee hoe groot het stuwmeer van uitgestelde behandelingen is, blijkt uit navraag van BNR.

Doordat ziekenhuizen vanaf maart werden overspoeld met coronapatiënten, stelden ze veel reguliere zorg uit. ‘We hebben nauwelijks zicht op wat er precies is opgeschort. Ook weten we niet wanneer ziekenhuizen weer volledig zijn opgeschaald’, zegt Aad de Groot, directeur van DSW Zorgverzekeraar. Dat maakt het lastig om vooraf te bepalen hoeveel extra zorg verzekeraars moeten inkopen. Volgens hem is het aannemelijk dat ziekenhuizen een deel van de behandelingen naar volgend jaar doorschuiven.

Eenzelfde beeld komt naar voren uit gesprekken met Zilveren Kruis, CZ en VGZ. De verzekeraars weten niet hoeveel behandelingen worden doorgeschoven naar volgend jaar, dat maakt inkopen moeilijker.

Zilveren Kruis houdt rekening met ‘een stuwmeer aan uitgestelde zorg’ en verwacht dat ziekenhuizen meer behandelingen uitstellen zolang de anderhalve meter afstand geldt. Ook voor VGZ is de impact van corona nog een groot vraagteken. En dat terwijl het aantal uitgestelde behandelingen volgens de verzekeraar belangrijk is bij de zorginkoop voor volgend jaar. En CZ wijst op nog een andere bemoeilijkende factor: bij de inkoop voor volgend jaar baseren verzekeraars zich normaal op de zorgbehoefte van dit jaar. Nu kan dat niet omdat de ‘volumecijfers zijn verstoord’.

(Bron en volledig artikel, incl. radio-interview met DSW-directeur De Groot: BNR)

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *