Direct verband gevonden tussen een tekort aan vitamine D en dementie

Dementie is een chronische aandoening die de cognitieve functies aantast en naarmate de tijd vordert, gedoemd is om te verergeren. Het is ook een veelvoorkomende aandoening; naar schatting lijden wereldwijd 55 miljoen mensen aan dementie. En elk jaar komen daar miljoenen nieuwe gevallen bij. Een behoorlijk aantal daarvan is echter te voorkomen, zo stellen onderzoekers nu in het blad American Journal of Clinical Nutrition. En nog op vrij eenvoudige wijze ook. Namelijk door extra vitamine D te slikken.

Foto door Pavel Danilyuk via Pexels

In hun onderzoeksartikel schrijven de wetenschappers dat ze een direct verband hebben gevonden tussen een tekort aan vitamine D en dementie. “Vitamine D is zowel een nutriënt als een prohormoon en we weten dat er nog steeds veel situaties zijn waarin mensen niet genoeg vitamine D binnenkrijgen,” vertelt onderzoeker Elina Hyppönen aan Scientias.nl.

Dat dit ook effect kan hebben op de kans dat mensen met dementie te maken krijgen, wordt al langer vermoed. “Vitamine D-receptoren zijn ook in het menselijk brein te vinden en we vermoeden al langer dat dit implicaties kan hebben voor de ontwikkeling van cognitieve aandoeningen, zoals dementie.”

Om dat vermoeden te bevestigen, bogen Hyppönen en collega’s zich over de gegevens van bijna 300.000 Britten die deelnamen aan een langlopende biobankstudie die erop gericht is uit te zoeken in hoeverre genetische aanleg en omgevingsfactoren van invloed zijn op de ontwikkeling van uiteenlopende ziekten en aandoeningen. “We weten dat sommige mensen altijd een iets lager vitamine D-niveau hebben dan anderen in dezelfde situatie,” legt Hyppönen aan Scientias.nl uit. “En dat komt simpelweg door hun genen.

(Bron en verder lezen: Scientas)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *