‘Overprikkeling kan leiden tot overgeven en koorts, maar er is weinig begrip’

Donderdag 23 juni was de Dag van de Overprikkeling. Veel van de ruim 4 miljoen mensen die een hersenaandoening hebben, hebben last van overprikkeling. Het kan leiden tot klachten als vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn. Of het kan de klachten die je al hebt door een hersenaandoening erger maken.

Op deze speciale dag wordt stilgestaan bij overprikkeling bij een hersenaandoening en de impact hiervan op het dagelijkse leven. En dat is hard nodig, want er heerst vaak nog veel onbegrip. Dat meldt ANP Expert Support.

Een prikkel is een stukje informatie dat binnenkomt via onze zintuigen. Zo kunnen we prikkels zien, horen, voelen, ruiken, en proeven. Normaal gesproken verwerken je hersenen deze prikkels zonder dat je het in de gaten hebt. Ze selecteren de informatie die belangrijk is en filteren de prikkels die niet belangrijk zijn. Bij overprikkeling worden prikkels niet goed verwerkt. Je kunt dan veel meer prikkels ervaren dan normaal of het kost meer moeite om prikkels te verwerken.

(Bron en verder lezen: Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Marcel schreef:

  Ik heb zelf een cva, Overprikkeling is vreselijk! Ik voel gewoon alles zonder filter….even dit even dat kost mij heel veel energie.
  Uitleggen aan de omgeving heeft geen zin….

  • Mariska schreef:

   Beste Marcel,
   Ik heb dit ook heel erg. Ben ook regelmatig uitgeput met al die nare gevoelens die jij ook omschrijft. Zit al maanden met de gordijnen dicht, en meestal ook geen tv of muziek. Boodschappen doen gaat bijna niet. Een enkele keer lukt het aan het begin van de dag met een zonnebril en pet op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *