Boekentip: Theorie van de Zieke Vrouw

PERSBERICHT

In Theorie van de Zieke Vrouw onderzoekt kunstenaar en auteur Johanna Hedva hoe je je politiek zichtbaar kan maken als je chronisch ziek bent. Is de oorsprong van ziekte in de astrologie te lezen? Of het gevolg van familietrauma? En waarom is zorg voor het lichaam en anderen eigenlijk de uitzondering en niet de norm? Wie heeft daar baat bij? (Hint: het kapitalisme).

De woorden van Hedva worden begeleid door een briefwisseling tussen dichters Asha Karami (Godface) en Pelumi Adejumo (Soms ik voel mij zombie). Zij delen dromen, ervaringen met ziekte en zorg, en spiegelen zich aan Hedva’s beeld van de Zieke Vrouw.

Het essay van Hedva en de briefwisseling laten goed zien hoe actueel en dringend het onderwerp nog altijd is. Theorie van de Zieke Vrouw verschijnt daarom niets voor niets op Internationale Vrouwendag (8 maart 2023). Wij hopen dat er op de dag waarop de vrouw veelvuldig wordt gevierd, er ook wordt stilgestaan bij alles waarin de maatschappij ‘ons’ nog tekort schiet.

Johanna Hedva is een Koreaans-Amerikaanse schrijver, kunstenaar, muzikant en astroloog die in Los Angeles is opgevoed door een familie van heksen. Hen woont in LA en Berlijn. Het essay ‘Theorie van de Zieke Vrouw’ is inmiddels verschenen in tien talen.

Asha Karami schrijft poëzie, toneelstukken, essays en maakt poëziefilms. Ze debuteerde met de dichtbundel Godface (2019), die werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs, de Grote Poëzieprijs en de E. du Perronprijs. Naast het schrijven werkt ze als jeugdarts.

Pelumi Adejumo is een weggelopen pastoorskind, schrijver en zangeres die in Nederland woont. Ze schreef Soms ik voel mij zombie en ze leverde bijdragen aan o.a. nY, de Gids, het Nationale Theater, deBuren en de Nationale Opera & Ballet.

Het boek verschijnt op Internationale Vrouwdag (8 maart). Je kunt het alvast bestellen via deze link: https://dasmag.nl/product/theorie-van-de-zieke-vrouw/


Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *