Er worden al veel langer en veel vaker fouten gemaakt bij het berekenen van de hoogte van de arbeidsongeschiktheidsuitkering, de WIA. Dat schrijft het AD.
Na eerdere berichtgeving erkende het UWV dat er bij tienduizenden uitkeringen rekenfouten zijn gemaakt sinds 2020, maar volgens het AD worden de fouten al vanaf 2006 gemaakt. Voor het bepalen van de hoogte van de uitkering gaat men uit van een zogeheten dagloon. Dat is het loon zoals de werkgevers het aan de belastingdienst opgeeft. Bij het bepalen van het dagloon worden regelmatig fouten gemaakt en dan wordt de hoogte van de uitkering betaald aan de hand van een verkeerd bedrag.
Zo’n 84.000 uitkeringen moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden, schat het UWV in. De uitvoeringsinstantie wil beginnen met 53.0000 dossiers, omdat die mensen nu nog een WIA-uitkering hebben. De 31.000 andere dossiers zijn van mensen die inmiddels geen WIA-uitkering meer krijgen, omdat ze zijn overleden, met pensioen zijn of dat de uitkering is gestopt. Die dossiers worden later gecontroleerd.
UWV erkent tegen het AD dat er fouten zijn gemaakt en verwacht dat bij 5 procent van alle dossiers berekeningen niet goed zijn gegaan.
(Bron en verder lezen: NOS)