Wereldwijd hebben naar schatting miljoenen mensen colitis ulcerosa, een aandoening die alleen maar vaker voorkomt. Geert D’Haens, hoofdonderzoeker en hoogleraar gastro-enterologie bij Amsterdam UMC: “Er is nog steeds een grote onvervulde behoefte aan veilige en effectieve behandelingen voor colitis ulcerosa. Dit nieuwe medicijn werkt bij een groot deel van de patiënten.”
Colitis ulcerosa is een veel voorkomende chronische ziekte van de dikke darm. Patiënten hebben bloederige diarree, buikpijn, aandrang, bloedarmoede en vermoeidheid. Veel patiënten hebben een verminderde kwaliteit van leven en de huidige behandelingen kunnen de ziekte niet altijd onder controle krijgen. Patiënten hebben dan een operatie (colectomie) nodig en leven daarna met een stoma of een opvangzakje (pouch). Mensen met een chronische ontsteking van de dikke darm hebben een verhoogd risico op kanker.
Het eiwit Interleukine-23 veroorzaakt ontsteking en houdt die in stand, zowel in de darm bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa alsook bij de chronische huidziekte psoriasis. Eerder is aangetoond dat het blokkeren van interleukine-23 met specifieke therapeutische antilichamen zeer effectief is bij psoriasis en de ziekte van Crohn. Mirikizumab is zo’n antilichaam en is nu voor het eerst getest bij colitis ulcerosa.
(Bron en verder lezen: Amsterdam UMC)