Soms lig je de hele nacht te woelen onder het dekbed terwijl je gedachten afdwalen en je gefrustreerd naar de verlichte cijfers op de wekker staart. Veel mensen over de hele wereld kampen met slapeloosheid, en dat zorgt voor grote problemen in hun dagelijks leven. Naast de voor de hand liggende gevolgen als minder energie en vermoeidheid, kan een slaapgebrek schadelijk zijn voor je gezondheid en het risico op een groot aantal aandoeningen verhogen, waaronder diabetes type 2 en overgewicht.
Maar volgens de wetenschap zijn er een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om een einde te maken aan het gewoel en sneller in slaap te vallen. Wij hebben zeven effectieve trucs uit de archieven van de wetenschap op een rijtje gezet.
1. Dwing jezelf om wakker te blijven
Het klinkt misschien gek, maar het werkt wel degelijk. Omgekeerde psychologie kan ook een gunstig effect hebben als het om vermoeidheid gaat.
Dat blijkt uit een kleinschalig onderzoek van de University of Glasgow in Schotland, waarbij de proefpersonen in twee groepen verdeeld werden en in bed mochten gaan liggen. De ene groep werd verzocht om wakker te blijven, de tweede om te gaan slapen.
De onderzoekers ontdekten dat de proefpersonen die hun ogen open moesten houden, sneller in slaap vielen en zich bovendien veel meer op hun gemak voelden tijdens het experiment.
2. Houd je slaapkamer koel
Een koele slaapkamer kan helpen om de slaap sneller te vatten. Als je in slaap valt, daalt je lichaamstemperatuur iets, waardoor volgens de Harvard Medical School de slaaphormonen gestimuleerd worden. Volgens deskundigen ligt de optimale slaaptemperatuur ergens tussen de 15 en 19 graden Celsius.
3. Houd je sokken aan
Het kan een heerlijk gevoel zijn om na een lange werkdag je sokken uit te trekken. Maar er zijn aanwijzingen dat je ze maar beter aan kunt houden. Een Zwitsers onderzoek dat in het tijdschrift Nature gepubliceerd is, toont aan dat je met warme voeten en handen makkelijker en sneller in slaap valt.
Bij het onderzoek kregen proefpersonen een warme kruik aan het voeteneinde van hun bed, waardoor de bloedvaten in de huid wijder werden en de temperatuurdaling die het slaaphormoon melatonine stimuleert, sneller verliep.
4. Gebruik de ‘4,7,8-methode’
De bestsellerschrijver dr. Andrew Weil, die aan Harvard gestudeerd heeft, heeft een ademhalingsoefening ontwikkeld die hij de ‘4,7,8-methode’ noemt. Volgens velen stap je daarmee op de sneltrein naar dromenland.
De oefening zou het lichaam laten weten dat het bedtijd is en je zou binnen een minuut in slaap vallen. Voordat je begint duw je het puntje van je tong tegen je boventanden op het punt waar het tandvlees begint. Daar moet je tong gedurende de hele oefening blijven. Vervolgens moet je vier seconden lang door je neus ademhalen, dan zeven seconden je adem inhouden en als laatste acht seconden lang door je mond uitademen.
Herhaal dit vier keer.
Lees de overige drie tips en het hele artikel op de site van Wetenschap in Beeld