Ziektekostenverzekering 2025; de veranderingen

Wat weten we over de zorgverzekering veranderingen voor 2025? Nog niet veel, maar het eigen risico in 2025 blijft in ieder geval €385,-. Verwacht wordt dat de zorgpremie verder stijgt, met zo’n € 10,- per maand. De stijging komt onder andere door de vergrijzing en het feit dat we ouder worden. En dat betekent dat er meer vraag is naar gezondheidszorg. Ook komen er jaarlijks meer chronisch zieken bij. Verzekeraars berekenen al deze kosten door en dat drijft de premie op.

Contracten tussen zorgverzekeraars en zorgverleners eerder rond

Het moet vanaf aankomend jaar eerder duidelijk zijn met welke ziekenhuizen en zorgverleners de verzekeraars een contract hebben afgesloten. Dat duurt nu nog te lang, waardoor zelfs na het overstapseizoen nog contractonderhandelingen lopen. Dat maakt het voor verzekerden lastig om de juiste zorgverzekering te kiezen. Met de nieuwe regels en richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet hier verandering in komen. Zodra op 12 november alle premies bekend zijn gemaakt, moeten voortaan ook al deze contractonderhandelingen afgerond zijn. Het moet hierdoor makkelijker worden om zorgverzekeringen te vergelijken.

Oefentherapie bij reuma

Langdurige oefentherapie voor patiënten met ernstige reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma) wordt vanaf 1 januari 2025 vergoed vanuit het basispakket. Oefentherapie vermindert klachten bij reuma. Hierdoor functioneren patiënten beter in het dagelijks leven. Denk aan gerichte oefeningen onder begeleiding, zoals zwemmen, fietsen en wandelen.

Oefentherapie voor reumatoïde artritis zat eerder niet in het basispakket. Je moest het zelf betalen, of een aanvullende verzekering afsluiten. Let op: met zorg uit het basispakket betaal je wel het eigen risico.

Oefentherapie voor COPD

Oefentherapie voor patiënten met COPD wordt al vergoed vanuit het basispakket. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnt ook het maximum aantal behandelingen. Momenteel bestaat er nog een maximum aantal behandelingen op basis van de ernst van de COPD.

Counseling voor prenatale screening 

Vanaf 1 januari 2025 zit het counselingsgesprek voor de prenatale screening niet meer in het basispakket. Dit gesprek begeleidt je als zwangere in de keuze of je wel of geen prenatale screening wil. Met een prenatale screening kun je erachter komen of je baby mogelijk een aandoening of lichamelijke afwijking heeft.

Geriatrische revalidatiezorg

De voorwaarden voor geriatrische revalidatiezorg worden minder streng. Hierdoor is de zorg beter beschikbaar.

Geriatrische revalidatiezorg is gericht op kwetsbare ouderen die herstellen van een ziekte of medische ingreep. Denk aan een nieuwe heup, of een botbreuk. Het doel van geriatrische revalidatiezorg is dat ouderen zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen functioneren. Zoals zelfstandig lopen na een heupoperatie. Dit verhoogt de kwaliteit van leven.

Kaakchirurg bij orthodontie

Orthodontie is alleen vergoed vanuit de basisverzekering bij een zeer ernstige ontwikkelings- of groeistoornis van tand, kaak of mond. Vanaf 2025 wordt verduidelijkt dat ook kaakchirurgen bij deze orthodontische behandelingen en diagnostiek mogen helpen.

Eigen risico blijft gelijk. Komt er een maximum per behandeling?

Het eigen risico in 2025 blijft 385 euro. Wat mogelijk wel verandert is dat er een maximum van 150 euro eigen risico geldt per behandeling voor medisch-specialistische zorg. Dat is bijvoorbeeld een ziekenhuisbehandeling.

Op de website van de Rijksoverheid staat dat de financiële drempel voor medisch-specialistische zorg hierdoor lager wordt. Nu ligt die drempel op 385 euro en de verwachting is dat mensen door deze verlaging minder snel afzien van benodigde zorg.

Verkennend GGZ-gesprek voor Nederlanders met psychische problemen

Vanaf 1 januari 2025 wordt het verkennend gesprek met een GGZ-zorgverlener en maatschappelijk werker vergoed uit de basisverzekering. Dit gesprek kunnen Nederlanders aangaan die psychische problemen ervaren. Uit dit verkennend gesprek moet naar voren komen welk type hulp nodig is. Zorginstituut Nederland heeft dit besloten met als doel om mensen sneller hulp te kunnen bieden. Bovendien moeten hierdoor de wachtlijsten binnen de GGZ afnemen. Aangezien zorg vanuit de basisverzekering belast is met het eigen risico, geldt dat ook hiervoor.

Herstelzorg long-COVID uit basispakket

Op 1 juli 2024 verdween de vergoeding voor paramedische herstelzorg voor patiënten met long-COVID (of post-COVID) uit de basisverzekering. Voor de patiënten die al zijn begonnen voor deze datum, is er een overgangsregeling, is er een overgangsregeling tot 1 januari 2025. De vergoeding van individuele paramedische zorg, zoals ergotherapie, diëtethiek en logopedie, blijft mogelijk. In specifieke situaties kunnen fysio- en oefentherapie worden vergoed uit het basispakket. De COVID-zorg die door de huisarts of het ziekenhuis wordt verleend, blijft vergoed.

(Bron en meer informatie: Independer)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *