Jeuk is een sensatie in de huid die de drang geeft om te krabben, te wrijven of te kloppen. Het is één van de meest voorkomende huidklachten. De jeukklachten kunnen variëren van lichte, irriterende gevoelens tot zeer heftige jeukklachten. Soms kan de jeuk zo heftig zijn dat men de huid tot bloeden toe kapot krabt. Volgens vele chronische jeuk patiënten is jeuk soms erger dan pijn. Jeuk komt veel voor en eigenlijk heeft iedereen wel eens jeuk.
Uit studies is gebleken dat jeuk een complex ontstaansmechanisme heeft. Waarschijnlijk raken bij jeuk specifieke jeukzenuwen in de huid geprikkeld. De uiteinden van deze zenuwen zijn gelegen op de grens van de opperhuid en de lederhuid. Er zijn steeds meer lichamelijke eiwitten (zogenaamde mediatoren) bekend die deze zenuwuiteinden kunnen doen prikkelen. De bekendste zijn histamine, proteasen, tachykinines, opioiden, cytokines, neuropeptiden en prostaglandinen. Al deze stoffen kunnen vrijkomen tijdens ontstekingsprocessen van de huid. Vandaar dat bijvoorbeeld een aandoening zoals eczeem jeuk kan geven. Ook komen deze stoffen vrij tijdens de wondgenezing. Dit verklaart waardoor bijvoorbeeld een litteken jeuk kan geven.
Lees hier meer over de verschillende vormen van eczeem
Wat zijn de symptomen van jeuk ?
In de dermatologie wordt onderscheid gemaakt tussen
- Pruritus. Dit is jeuk zonder dat er huidafwijkingen zichtbaar zijn
- Prurigo. Huidziekten met bulten die veel jeuk geven
Jeuk leidt tot krabben en krabben op zich leidt weer tot huidafwijkingen zoals krabeffecten, roodheid, bultjes, wondjes en ook verhardingen.
Veel huidaandoeningen kunnen gepaard gaan met jeuk. De belangrijkste zijn :
- Allergie
- Allergie voor geneesmiddelen
- Atopisch eczeem
- Contactallergie
- Droge huid
- Dermatitis herpetiformis
- Infecties van de huid waaronder schimmelinfecties en schurft
- Lichen ruber planus
- Lichen simplex chronicus
- Parapemphigus
- Prurigo nodularis
- Urticaria
Wat betreft pruritus bestaan er ook twee vormen, namelijk uitgebreide pruritus en gelokaliseerde pruritus.
Meer lezen? Ga naar dit artikel op Huidarts.com!