Grootschalig onderzoek naar aanhoudende klachten na corona

Om aanhoudende klachten na een coronabesmetting goed te kunnen herkennen en behandelen, is het nodig om deze klachten en hun oorzaken gestructureerd in kaart te brengen. Het Maastricht UMC+ start daarom een grootschalig onderzoek, waarin gegevens van meer dan 10.000 patiënten uit zeven bestaande studies worden gecombineerd en geanalyseerd. ZonMw verstrekt hiervoor een financiering van ruim 585.00 euro. Dit meldt Maastricht UMC+. 

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Inmiddels is duidelijk dat ‘Long Covid’, het geheel van aanhoudende klachten na een coronabesmetting, een veelvoorkomend probleem is dat grote impact heeft op de kwaliteit van leven van de mensen die hier last van hebben. Het mechanisme achter het ontstaan van Long Covid is echter nog niet voldoende helder om de klachten te kunnen voorspellen, vroegtijdig een diagnose te kunnen stellen en gericht te kunnen behandelen. Daarom heeft het Maastricht UMC+ het initiatief genomen voor de CORFU-studie (Corona Follow Up Studie), waarin gegevens uit zeven studies bij elkaar worden gebracht.

Daarmee beschikken de onderzoekers over een schat aan gegevens van ruim 10.000 mensen die een infectie doormaakten, van een milde vorm tot een opname op de intensive care. Binnen de studie werken onderzoekers uit het MUMC+ nauw samen met de stichting EuroQol, Zuyderland MC, Adelante en met onderzoekers van de umc’s in Utrecht, Nijmegen en Leiden.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *