Wat is artrose en wat moet je hiertegen doen?

Advertorial

Artrose is een gewrichtsaandoening die vooral gekenmerkt wordt door verslechterd kraakbeen in het gewricht, wat gepaard gaat met een milde ontsteking en pijn. In de volksmond wordt artrose ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Toch moeten we de ontsteking niet onderschatten: deze zorgt ervoor dat het kraakbeen verder verslechtert, wat leidt tot nieuwe ontstekingsreacties en meer pijn. Artrose is een degeneratieve aandoening. In dit artikel bespreken wij overigens hoe je artrose kan voorkomen.

Last aan je heup?

Vooral bij vrouwen boven de 55 is de kans erg groot dat ze artrose in artrose in heup kunnen krijgen. Deze vorm van artrose kan beschouwd worden als de meest irritantste. Het heupgewricht is een kogelgewricht en bestaat uit twee onderdelen

Doordat het dijbeen een bolvormige kop heeft, past het precies in de heupkom van de bekken. Dankzij dit complex proces kan dit flexibel gewricht zonder problemen vlekkeloos alle richtingen op bewegen. Het been kan worden gestrekt, gebogen en zijwaarts naar binnen en buiten bewogen worden, zonder dat het heupgewricht te zwaar belast kan worden. De heupkom en de heupkop zijn bekleed met een dikke laag kraakbeen.

Echter, bij artrose is dit wat lastiger omdat het gewricht slijtages ondergaat en hierdoor kan je het gewricht niet meer soepel bewegen. De oorzaak van artrose in de heup blijft nog altijd onbekend. Toch weten we dat artrose niets anders is dan een natuurlijk slijtageproces. Echter kunnen schade van het verleden zoals aangeboren afwijkingen en ontstekingen dit proces versnellen. Het komt ook vaak voor dat mensen met een zwaar beroep vaker last hebben.

Hoe kan je artrose in de heup bestrijden?

Als het kraakbeen eenmaal beschadigd is, dan is er geen herstel meer mogelijk. Maar aan de hand van oefeningen kan de patiënt leren om te blijven bewegen met artrose. Tevens kan je gebruik maken van natuurlijke ontstekingsremmers zoals curcumine, groenlipmossel of zwarte-bes blad.

Nordic Walking kan ook jou helpen met je klachten. Wandelen en fietsen houdt immers de aangetaste gewrichten soepel, de spieren sterk en vermindert de pijn. Een ideale sport bij deze gewrichtsaandoening is Nordic Walking.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *