Wat heb ik nodig als ik mijn medicijnen meeneem op reis?

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument. Maar wel handig om mee te nemen als u zorg nodig heeft in het buitenland.

Afbeelding: Aegon

Vraag uw apotheker welke medicijnen onder de Opiumwet vallen. Of kijk in lijst 1 en 2 van de Opiumwet met de werkzame stoffen van medicijnen.

Reist u met opiaten naar een Schengenland of een land dat de Schengenverklaring accepteert? Dan moet u een Schengenverklaring aanvragen bij het CAK. De verklaring is maximaal 30 dagen geldig. Voor meer informatie over reizen met Opiaten, kunt u terecht bij het CAK. Hier (klik) vind u een lijst van de Schengenlanden.

Voor landen buiten het Schengengebied heeft u mogelijk een medische verklaring nodig. De medische verklaring is ook geldig in Schengenlanden waar u doorheen reist om bij uw eindbestemming te komen. Een voorbeeld van een medische verklaring vindt u op de website van het CAK. Op Nederlandwereldwijd.nl leest u meer over medische verklaringen in het buitenland.

Het medicijnpaspoort is geen reisdocument, maar somt wel op welke medicijnen u gebruikt. Of waar u overgevoelig voor bent. Dit is handig als u in het buitenland een apotheek of arts bezoekt. Uw huisarts, apotheek of specialist geeft het document af.

Het medicijnenpaspoort wordt ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd.

Neem medicijnen mee in de originele verpakking van de apotheek met etiket. Dan is duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en niet om drugs.

(Bron en meer informatie: Rijksoverheid)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *