Wat als hiv zou kunnen worden genezen . . .

Wetenschappers van het UMC Utrecht zijn op zoek gegaan naar wat de gevolgen zouden zijn van een eventuele hiv-genezing voor mensen met hiv en voor mensen die kwetsbaar zijn voor hiv, maar nog geen hiv hebben. Dit is belangrijk, zodat zorgverleners zich kunnen voorbereiden op de dag dat een hiv-genezing werkelijkheid wordt.

Afbeelding van Miguel Á. Padriñán via Pixabay

Ofschoon er veel vooruitgang is geboekt bij de behandeling van hiv, kan hiv nog steeds niet worden genezen en heeft de ziekte nog steeds een grote impact op de kwaliteit van leven van mensen met hiv. Veel mensen met hiv ervaren stress die is gerelateerd aan het dagelijks gebruik van medicatie, het stigma dat om de ziekte hangt, het geheimhouden van de diagnose en schuldgevoelens. Daarnaast zijn veel mensen extra kwetsbaar omdat ze bang zijn om hiv op te lopen.

Het genezen van hiv is een onderwerp waar veel onderzoekers druk mee bezig zijn. Genezen van hiv is nu nog hypothetisch, iets waar mensen met hiv alleen van kunnen dromen. Echter, indien hiv daadwerkelijk zou kunnen worden genezen, wat zou er dan veranderen in het leven van mensen met hiv? Het antwoord op deze vraag is niet bekend, maar wel relevant om dat het zorgverleners zou helpen om zich voor te kunnen op de dag dat een hiv-genezing werkelijkheid wordt.

(Bron en volledig artikel UMC Utrecht)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *