Wanneer de versoepeling juist een beperking betekent: ‘Een besmetting kan betekenen dat ik mijn nier kwijtraak’

Door te versoepelen terwijl het aantal besmettingen stijgt, doet het kabinet ‘iets heel spannends’, erkent premier Rutte. Vooral kwetsbare Nederlanders zijn bang om ziek te worden nu het virus meer ruimte krijgt. ‘Er is geen makkelijke oplossing voor de groep waar ik toe behoor.’

Vincent Moolenaar (33)
‘De kans dat ik ziek word van corona is aanzienlijk. Ondanks vaccinaties heb ik er geen afweer tegen. Omdat ik vijf jaar geleden een donornier heb gekregen, moet ik afweeronderdrukkende medicatie slikken om te voorkomen dat mijn lichaam de nier afstoot. Dat heeft als vervelend bijeffect dat ik ook geen immuniteit heb tegen ziekten, zoals covid.

‘Het laatste wat ik wil is dat de samenleving voor mij op slot blijft. Ik gun iedereen nieuwe vrijheid. Door de versoepelingen moet ik nog strikter de maatregelen volgen. Mensen worden onvoorzichtiger, houden zich minder aan de verplichte afstand of de mondkapjesplicht.

Het betekent dat ik meer eigen maatregelen moet nemen. Tijdens mijn werk als docent doe ik dat al. Als ik lesgeef aan een klas verpleegkundigen-in-opleiding kom ik een half uur van tevoren binnen. Ik zet de stoeltjes op afstand, doe de ramen open voor ventilatie: op die manier is het me de afgelopen tijd gelukt mezelf te beschermen.”

Verder lezen doe je op de site van de Volkskrant.  Klik hier!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *