Waarom het niet goed is om te veel paracetamol te slikken

Hoofdpijn, kiespijn en koorts zijn drie pijnklachten waar we meestal direct paracetamol voor innemen. Maar wanneer slik je te veel paracetamol?

Foto: Cbg-med

“Te veel paracetamol slikken, kan schadelijk zijn voor de lever”, zegt huisarts Tanya Tolido. “Wanneer je langer dan een week paracetamol gebruikt en de pijn niet afneemt, adviseer ik altijd om je (pijn)klachten met de huisarts te bespreken om te kijken wat voor opties er nog meer zijn, naast paracetamol.”

“Verder zit er zit een maximum aan de dosering van de pijnstiller. Bij acute pijn, zoals kiespijn, is de maximumdosering vier keer per dag 1.000 milligram. Bij chronisch gebruik is de maximale dosering per dag 2.500 milligram, verdeeld over de dag.”

Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller en werkt koortsverlagend, maar is geen ontstekingsremmer. Ibuprofen en aspirine bevatten die laatste eigenschap wel en hebben daarnaast een licht antibloedstollend effect. Ondanks de populariteit van paracetamol is het werkingsmechanisme nog niet volledig duidelijk.

(Bron en volledig artikel NU.nl)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *