Virus kan niertransplantaties veiliger maken

Afbeelding van OpenClipart-Vectors via Pixabay

Het UMCG in Groningen doet mee aan een Europees onderzoeksproject om een TT-virus als hulpmiddel te gebruiken om de activiteit van het immuunsysteem bij niertransplantatiepatiënten te bepalen. ‘Met een dergelijk instrument zijn wellicht infecties en orgaanafstoting bij deze patiënten te verminderen’, zo meldt het UMCG vrijdag.

Als de nieren niet meer werken, kan een niertransplantatie de nierfunctie herstellen. Het kan voorkomen dat het immuunsysteem de nieuwe nier niet als lichaamseigen herkent en vervolgens aanvalt. Daarom hebben niertransplantatiepatiënten medicijnen (immunosuppressiva) nodig om die functie van hun immuunsysteem te verminderen. Als de patiënten echter te veel medicijnen gebruiken, wordt hun immuunsysteem te zwak en krijgen ze infecties.

Daarom hebben transplantatieartsen iets nodig om de precieze mate van activiteit van het immuunsysteem te bepalen. Als ze dit weten, kunnen ze aansluitend de exacte hoeveelheid van het geneesmiddel voorschrijven. ‘Het recent ontdekte TT-virus zou dit kunnen doen. TT komt van nature voor in het bloed van bijna elke gezonde persoon en elke ontvanger van een niertransplantatie, maar veroorzaakt geen ziekte’, aldus het UMCG. Als het immuunsysteem sterk is, is de TT-virusbelasting laag; dit duidt op een risico op orgaanafstoting. Als het immuunsysteem zwak is, is de TT-virusbelasting hoog; dit duidt op een risico op infectie.

(Bron en volledig artikel BlikopNieuws)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *