Vijf vragen over het belang van goede mondzorg

Bron: RadboudUMC
Steeds meer mensen mijden de tandarts en patiënten kiezen er steeds vaker voor om de aanvullende tandverzekering uit het zorgpakket te laten, terwijl goede mondzorg juist zo belangrijk is. Vijf vragen aan prof. Hugo de Bruyn van het RadboudUMC. 

1. Mensen gaan steeds minder vaak naar de tandarts. Wat vind je daarvan?

Deze ontwikkeling is natuurlijk erg jammer en op termijn ook schadelijk. Mensen maken keuzes, aanvullende tandzorg is redelijk duur, maar anderzijds is het preventief. Dat betekent vooral dat je daar niet op zou moeten besparen. Tot 18 jaar zit mondzorg zelfs zeer uitgebreid in de basisverzekering en is het dus gratis voor kinderen en pubers. We stellen echter vast dat minder dan de helft van hen niet regelmatig naar de tandarts gaat. Als je melkgebit in goede staat is, krijg je later een hogere kans op correcte stand van de definitieve tanden. Dat betekent minder kans op een beugel. Maar deze preventie is ook belangrijk om uitgebreide tandrestauraties (vullingen) te voorkomen en dit is dan weer prijsgunstiger in vergelijking met dure zorg bij tandverlies.

2. Waarom is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan?

Preventie is uiteindelijk kostenbesparend als je van jongs af aan went aan goed poetsen en regelmatig een bezoek brengen aan de tandarts of een andere mondzorgprofessional, zoals een mondhygiënist. Dit levert op termijn zeker meer bijvangst op, want naast de kauwfunctie heeft het ook een esthetisch belang. Onze mond, onze lach, is het eerste wat we van mensen zien. Mensen met een slecht gebit, merken hier zelfs sociale gevolgen van. Op volwassen leeftijd kan slechte mondzorg leiden tot tandverlies, wat dan weer invloed heeft op je kwaliteit van leven.

3. Voor wie is preventie extra belangrijk?

Voor mensen met hormonale veranderingen zoals puberende jongeren, zwangere patiënten, medisch-belaste patiënten, is het extra belangrijk. Door hormonale schommelingen en veranderingen kan een banale lichte ontsteking namelijk makkelijker omslaan in een meer ernstige ontsteking, die ook meer blijvende schade kan aanrichten. Ik denk dan aan tandvleesziektes die bij patiënten met hartlijden of diabetes ook hun medische toestand kunnen beïnvloeden.

4. Kan de tandheelkundige zorg goedkoper worden?

De zorg wordt niet goedkoper. We verwachten zelfs dat de tandheelkundige zorg nog duurder wordt. De privacyregelgeving, transparantie, traceerbaarheid van producten en hoge eisen aan hygiëne en veiligheid zorgen ervoor dat de kostprijs verder oploopt. Voorkomen van dure behandelingen is dus de boodschap.

5. Wat kun je zelf doen om de mondgezondheid goed te houden/te verbeteren?

  • Poets je tanden tweemaal per dag twee minuten met een fluoride-houdende tandpasta.
  • Gebruik daarbij een zachte tandenborstel en poets niet te hard.
  • Houd ook de ruimten tussen je tanden en kiezen goed schoon met flossdraad of interdentale borsteltjes.
  • De mechanische reiniging is ook veel effectiever dan het gebruik van mondspoelmiddelen, die eerder als een extraatje moeten worden beschouwd;
  • Let goed op veranderingen in je mond, zoals ontstekingen van het tandvlees, een droge mond of een vieze smaak;
  • Bezoek regelmatig de tandarts of mondhygiënist, ook als je nog geen klachten hebt.
  • Vertel de tandarts als je medische aandoeningen hebt zoals diabetes of hartlijden en overleg hoe vaak je op controle moet komen. Tandvleesproblemen bij diabetes worden vaak niet of pas in een later stadium opgemerkt.

Bron en meer informatie: RadboudUMC

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *