Verschillende soorten pijn bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom dat letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren” betekent. De aandoening veroorzaakt veel verschillende lichamelijke en mentale klachten die wisselen in aard en intensiteit. De pijn die gepaard gaat met fibromyalgie, kan je onderverdelen in zeven soorten.

1. Hyperalgesie

Hyperalgesie is de medische term voor het verhoogde gevoel van pijn die mensen met fibromyalgie voelen. Wetenschappers begrijpen de aandoening nog niet helemaal, maar ze vermoeden dat de hersenen van fibromyalgiepatiënten gevoeliger zijn voor pijnsignalen.

Lees ook: Ligt de oorzaak van fibromyalgie in het brein?

2. Veralgemeende spierpijn

Sommige personen met fibromyalgie hebben continu een grieperig gevoel of hebben “overal pijn”. Het is een diffuse en aanhoudende pijn in spieren en zachte weefsels. Deze pijn strekt zich uit van de benen tot de schouders. Het meest typisch is:
  • Lage rugpijn, die kan uitstralen naar de benen
  • Pijn en spanning in de nek en schouders
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Pijn in het borstbeen en de ribbenkast die kan aanvoelen als een hartaanval

Lees ook: Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

3. Temporomandibulaire disfunctie (TMD)

Een van de meest voorkomende gewrichtsproblemen bij mensen met fibromyalgie is pijn in het temporomandibulaire gewricht. Dit verbindt de kaak met de schedel aan weerszijden van je gezicht. TMD kenmerkt zich als een doffe, aanhoudende pijn aan het oor, de slaap, de ogen, de onderkaak of de nek. Meestal wordt de diagnose gesteld door een tandarts.

(Bron en verder lezen: Gezondheid.be)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. everdina v ingen schreef:

    ik heb het al 25 to 30 jaar fibromyalgy en vastgesteld door de eerste reumatoloog . is hij er niet meer en kwam ik jaren erna bij zij vervanger en kreeg bij binnen komst al gelijk te horen dat ik mij niet moest aanstellen . ik heb zlle tenderpoionts die sr zijn het maa k niet uit of het koud of warm is ik heb hrt gewoon aldoor pijn maar ik krijg geen pijn stilling . . mijn huisarts neemt mij wel serieus maar ik wil ook van die pijn af ik beweeg dus daar ligt het niet aan maar verddr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *