Apenpokken aangemerkt als A-ziekte: melden van besmetting voortaan verplicht, voorlopig geen landelijke maatregelen

Vrijdag zijn ook in Nederland de eerste besmettingen met het apenpokkenvirus bevestigd. De verwachting is dat de komende dagen nog meer besmettingen zullen worden aangetroffen. De ziekte is zaterdag aangemerkt als A-ziekte.

Afbeelding: RIVM

Dat betekent dat nieuwe besmettingen of vermoedens daarvan direct gemeld moeten worden. Zo moet verdere verspreiding van het virus voorkomen worden. Het RIVM heeft geadviseerd om de apenpokken aan te merken als A-ziekte. Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport volgt dit advies op. Daarmee is het verplicht voor artsen om de ziekte en het vermoeden daarvan direct te melden. Zo kunnen nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk opgespoord en geïsoleerd worden en ook voor hun contacten kunnen er maatregelen, zoals quarantaine, genomen worden. Het gaat nadrukkelijk om de aanpak van individuele gevallen. Er zijn geen algemene collectieve maatregelen te verwachten.

Personen met (een verdenking op) apenpokken worden verzocht in thuisisolatie te gaan. Zij kunnen getest worden. Is de testuitslag negatief, dan kan de isolatie worden opgeheven. Zijn zij positief, dan worden zij verzocht in isolatie te blijven tot de ziekte niet langer meer besmettelijk is. Dat is op het moment dat de huid volledig genezen is.

De GGD vraagt mensen die contact hebben gehad met iemand die positief testte op het apenpokkenvirus om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, benadrukt een woordvoerder van het RIVM, omdat er nog veel onduidelijk is over het virus.

Apenpokken, dat officieel Monkeypox wordt genoemd, is een virus dat vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Het virus komt voor bij knaagdieren, maar ook mensen kunnen besmet worden. De klachten na een besmetting zijn doorgaans mild.

Meer informatie over de apenpokken is te vinden op de website van het RIVM.

(Bron en meer informatie: L24, Skipr)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *