Van Rijn: ‘Zorgpremie niet honderden euro’s omhoog’

De premie voor de zorgverzekering gaat het komende jaar omhoog, maar niet met honderden euro’s. Sommige externe deskundigen hadden zo’n stijging berekend op basis van de hoge coronakosten. „Op papier zou die berekening kunnen kloppen, maar in de praktijk gaat het echt anders” zei zorgminister Martin van Rijn gisteren in de Tweede Kamer. De insteek bij het opvangen van de coronakosten is volgens hem het „maximaal dempen van de premie.”

Foto: Rijksoverheid

De Tweede Kamer is bezorgd over een hoge stijging van de zorgpremie, ook omdat naar verwachting veel mensen het financieel moeilijker krijgen door de coronacrisis. Van Rijn wees erop dat de zorgpremie elk jaar stijgt, onder meer omdat de prijzen en lonen stijgen in de zorgsector. De afgelopen vier jaar ging het steeds om 50 tot 60 euro per jaar.

Van Rijn zei dat er inmiddels 1,2 miljard euro is uitgegeven aan allerlei zaken die met corona te maken hebben, zoals beademingsapparatuur, coronatesten en beschermingsmiddelen voor de zorgsector. Een deel van deze kosten wordt betaald uit de staatskas. Dat heeft heeft het kabinet al besloten, aldus de minister. Daarnaast zullen reserves die zorgverzekeraars hebben opgebouwd voor slechte tijden worden aangesproken.

(Bron en volledig artikel Telegraaf)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *