Tekenbeet, waar moet je op letten?

Vooral in de maanden juni en juli zijn er erg veel teken actief. In de meeste gevallen is een tekenbeet onschuldig, maar een teek kan besmet zijn en de ziekte van Lyme overdragen. Het is dus zorg dat wanneer je gebeten bent, je zo snel mogelijk en correct de teek te verwijdert. Waar moet je op letten bij een tekenbeet?

Een teek is een spinachtig diertje waarvan de vrouwtjes zich voeden met het bloed van mensen en dieren die langslopen. Het zijn dus parasieten. Tijdens dat voeden kunnen teken bacteriën en virussen overbrengen op die gastheer. Een teek dringt zich in de huid van de gastheer, waarna deze zich met kleine weerhaken vastklemt en zich volzuigt met bloed. Een teek kan overal gaan zitten, maar bijt zich graag vast op een warme plek waar de huid wat dunner is. Denk hierbij aan de oksel, knieholte, bilspleet, achter de oren, rond de haargrens of liezen.

In Nederland is de schapenteek de meest voorkomende tekensoort. Ze zijn vooral te vinden in duinen, weilanden, heidegebieden en bossen. Maar ook in parken en tuinen. Wat veel mensen niet weten is dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin. Ze zitten vaak in het gras, in een struikgewas, tussen dode bladeren of op een plant.

Verder lezen op Dokter.nl? Klik hier!

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *