Te weinig toegang tot esketamine neusspray voor ernstig depressieve patiënten

De NVvP, de Depressie Vereniging en de Nederlandse ggz maken zich zorgen over een groep patiënten die aan een ernstige depressie lijden. In 2022 ging het om een groep van ongeveer 1500-2500 patiënten. Een belangrijk deel van deze groep zou in aanmerking moeten komen voor het geneesmiddel, maar in de praktijk krijgen zij beperkt of helemaal geen toegang tot dit middel.

Foto: Commen.nl

De NVvP, de Depressie Vereniging en de Nederlandse ggz vragen in een brief aan minister van langdurige zorg Conny Helder om met spoed de zorgverzekeraars aan te spreken, zodat deze groep patiënten toegang krijgen tot de behandeling. ‘Het gaat om hele kwetsbare zieke patiënten die veel baat hebben bij deze behandeling. Daar komt nog bij dat er voor hen vaak weinig of geen goed alternatief beschikbaar is. Sommige patiënten zien geen andere uitweg meer dan suïcide en anderen zijn om deze reden een euthanasietraject gestart. Ik vind dit echt heel schrijnend,’, geeft psychiater Eric Ruhe aan.

Op advies van het Zorginstituut Nederland (ZiN) is per 1 september 2021 het geneesmiddel esketamine neusspray (merknaam Spravato) opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het geneesmiddel esketamine neusspray heeft de zogeheten ‘sluisregeling’ doorlopen. Het geneesmiddel is geregistreerd voor de behandeling van volwassenen met een therapieresistente depressie. Ruim een jaar na de introductie van de esketamine neusspray zien de NVvP en de Depressie Vereniging dat slechts enkele tientallen patiënten met de behandeling hebben kunnen starten. Zorgverzekeraars zijn terughoudend met de contractering van deze behandeling. ‘Daar moet echt verandering in komen. Zorgverzekeraars moeten aan hun zorgplicht voldoen en voldoende zorgaanbieders voor deze behandeling contracteren’, zegt Bart Groeneweg van de Depressie Vereniging.

(Bron en verder lezen: GGZ Nieuws)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *