‘Stevig herstel verwijzingen naar ziekenhuizen en GGZ’

Voor het eerst sinds de corona-uitbraak zijn vorige week door huisartsen weer meer dan 100 duizend verwijzingen gedaan voor patiënten naar een ziekenhuis of kliniek. Daarmee ligt het aantal verwijzingen voor reguliere ziekenhuiszorg op 80 procent van voor de corona-uitbraak.

De verwijsdata naar de geestelijke gezondheidszorg duiden eveneens op een stevig herstel tot ongeveer 85 procent van het verwachte aantal verwijzingen. Dit meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De NZa geeft in haar wekelijkse rapport een overzicht van de zorg die door de corona-uitbraak is uitgesteld. Zorgprofessionals, zorgaanbieders, zorgverzekeraars en andere betrokkenen kunnen die gegevens gebruiken om de zorg gefaseerd weer op te schalen.

Op basis van de data van ZorgDomein schat de NZa dat huisartsen als gevolg van de coronacrisis inmiddels ruim 743 duizend minder verwijzingen naar het ziekenhuis hebben gedaan dan verwacht en 54 duizend minder verwijzingen naar de ggz. Deze getallen zijn exclusief de verwijzingen die al eerder zijn uitgegeven, maar waarvoor de zorg door de crisis mogelijk is uitgesteld. De toename van het aantal verwijzingen geldt voor alle ROAZ regio’s, provincies en specialismes.

(Bron en volledig artikel Nationale Zorggids)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *