SOS-kaartjes voor spierziektepatiënten die op de spoedeisende hulp belanden

Spierziektepatiënten die op de spoedeisende hulp belanden krijgen vaak niet de specialistische zorg die ze nodig hebben. Dat blijkt uit het rapport ‘Spoedzorg bij spierziekten‘, dat het Spierfonds heeft gesubsidieerd. SOS-kaartjes met tips en informatie voor artsen moeten ervoor zorgen dat spierziektepatiënten sneller en beter behandeld worden.

Een verkoudheid kan voor mensen met een spierziekte al leiden tot een ernstige longontsteking. Rivka Smit kwam met een longontsteking op de spoedeisende hulp terecht en merkte dat artsen en verpleegkundigen niet goed wisten hoe te handelen. ‘Haar anatomie is anders dan die van mensen zonder spierziekte, en dat maakt het lastig om haar in noodsituaties acuut te beademen’, legt Sonja van der Velden van Prinses Beatrix Spierfonds uit.

Bovendien is bloedprikken volgens Van der Velden vaak lastig bij mensen met weinig spiermassa. ‘Dan blijven ze maar prikken, en dat kan veel onnodig leed veroorzaken’. Ook bijvoorbeeld het toedienen van spierverslappers kan levensbedreigend worden.

Een kaartje met aanwijzingen voor artsen, dat patiënten bij zich kunnen dragen of op de telefoon kunnen opslaan, moet ervoor zorgen dat patiënten sneller en beter behandeld worden. Per spierziekte kan die aanpak verschillen, en dus zijn er meerdere kaartjes gemaakt.

De kaartjes, waaraan verschillende medische experts, beroepsverenigingen en expertisecentra hebben gewerkt, zijn te downloaden via deze website.

(Bron en volledig artikel Dokters van Morgen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *