Gratis pneumokokkenprik voor ouderen start in najaar 2020

In het najaar van 2020 krijgt iedereen in Nederland die is geboren tussen 1 januari 1941 en 31 december 1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. De coronapandemie is voor de Gezondheidsraad aanleiding om nu de eerst groep uit de doelgroep 60 tot 80 jaar deze prik aan te bieden, omdat zij het meest kwetsbaar zijn en zowel bij pneumokokken als bij Covid-19 een verhoogd risico lopen.

De pneumokok bacterie kan iedereen bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Besmetting gebeurt door deze druppeltjes in te ademen. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kunt u besmet raken. Vooral jonge kinderen en ouderen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

De meest voorkomende ziekte die met name oudere mensen er door oplopen is een ernstige longontsteking, maar u kunt er ook hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging van krijgen. Jaarlijks worden zo’n 6000 mensen in ons land van 60 jaar of ouder in het ziekenhuis opgenomen met pneumokokkenziekte, en daarvan overlijden er 900.

(Bron en volledig artikel Max Vandaag)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *