Schimmel Candida auris bezig aan opmars in Verenigde Staten

De schimmel Candida auris lijkt in de Verenigde Staten bezig aan een opmars. Het Radboudumc-CWZ Expertisecentrum Schimmelinfecties en het RIVM bereiden zich voor op een eventuele uitbraak in Nederland. Vijf vragen aan Hoogleraar klinische mycologie Paul Verweij, expert op het gebied van opsporing en behandeling van schimmelinfecties bij patiënten met sterk verminderde weerstand.

Candida auris behoort tot de familie van de schimmels. Iedereen draagt schimmels bij zich, vaak in de darm, zonder dat ze daar ziek van worden. Bij mensen met een verminderde afweer kunnen schimmels in het bloed komen en een ernstige infectie veroorzaken. In de meeste gevallen betreft dit patiënten die al opgenomen zijn in het ziekenhuis. Candida auris is voor het eerst ontdekt in 2009 en lijkt zich in de laatste 15 jaar wereldwijd te verspreiden. Deze schimmel is ongevoelig voor veel geneesmiddelen. Onderzoek van het Radboudumc toonde in 2020 bijvoorbeeld aan dat Candida auris lastig te bestrijden is. Lees hier meer over dit eerdere onderzoek.

Candida auris komt voor zover bekend op dit moment niet op grote schaal voor in Nederland. De afgelopen jaren waren er vijf gevallen in Nederland. Het ging hierbij om patiënten die vanuit een ziekenhuis in het buitenland werden overgeplaatst naar een Nederlands ziekenhuis. Deze patiënten bleken de schimmel bij zich te dragen, maar werden er niet ziek van. In sommige landen komt Candida auris wel veel voor, zoals in de Verenigde Staten, India en verschillende landen in Afrika.

(Bron en verder lezen: Zorgkrant)

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *