Santa Máxima: motorrijden met een lach en een traan voor kankerpatiëntjes

Kerstmis is nog maar net achter de rug, maar dat is geen reden voor de vrijwilligers van Santa Máxima om achterover te leunen. Sterker nog, de activiteiten gaan het hele jaar door. Wat is Santa Máxima? Misschien heb je ze al eens zijn rijden? Kerstmannen op een motor, toerend door het land. Met die tourritten, die in steeds meer provincies worden georganiseerd, proberen ze zoveel mogelijk aandacht te generen en natuurlijk geld op te halen voor de afdeling ‘Verblijf en activiteiten’ van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Onzichtbaar Ziek ondersteunt dit initiatief van harte!

De kerstmannen en -vrouwen van Santa Máxima hebben in de volgende jaren steeds meer geld bij elkaar ‘gereden’. Begon het in 2020 met € 13.222,-, al snel werd het meer: € 16.650,- in 2021, €  22.406,- in 2022 en € 30.442,- in 2023. Dat is natuurlijk geweldig en volledig te danken aan de inzet van de vrijwilligers en natuurlijk de donateurs.

Santa Máxima is een initiatief van Minko van Es uit De Rijp en Arno van Kampen uit Abbekerk,  twee Noord-Hollandse kerstmannen. Wat begon in Noord-Holland, is nu uitgegroeid tot een landelijk actie. Bij initiatieven als deze is er altijd de vrees dat er geld aan de strijkstok blijft hangen, danwel in de zakken van de organisatoren verdwijnt. Dat vegen Van Es en Van Kampen resoluut van tafel: “Omdat wij een platform zijn en geen stichting, gaat 100% van alle donaties naar het centrum.”

“De afdeling ‘Verblijf en activiteiten’ die wij financieel ondersteunen, biedt tijdens de behandeling de kinderen, hun broertjes en zusjes, papa’s en mama’s activiteiten aan om even de kanker te kunnen vergeten en om mooie herinneringen te maken. Een motorrijdende kerstman of -vrouw brengt bij kinderen, vaders en moeders en ieder ander een lach op het gezicht.
Het rijden als kerstman of -vrouw brengt ook bij ons een lach op het gezicht, maar helaas de verdrietige kant van kanker kennen wij ook. Vandaar onze spreuk “We rijden met een lach en een traan.”

Een mooi voorbeeld van een actie van Santa Máxima is die met Vince, een zesjarig knulletje dat genas van lymfeklierkanker en na zijn laatste behandeling in het Prinses Máxima Centrum door de kerstmannen en -vrouwen naar huis werd begeleid. Hart van Nederland van SBS maakte er een prachtige reportage van. Klik daarvoor op deze link: https://www.hartvannederland.nl/regio/utrecht/vince-geneest-van-kanker-en-wordt-per-limo-naar-huis-gebracht

Wil je meer weten over Santa Máxima en hoe je kan helpen door misschien zelf in een kerstpak op je motor te klimmen en mee te rijden, of door een donatie te doen, of je op een andere manier in te zetten; kijk dan op deze website: https://www.maximaalinactie.nl/teams/santa-maxima-nederland/members. Daar vind je ook alle contactgegevens en hoe je ze kan bereiken via bijvoorbeeld Facebook.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *